Прес-випуск до Дня працівників харчової промисловості

Головне управління статистики інформує. Виробництво харчових продуктів і напоїв – одна з провідних галузей у промисловості Івано-Франківщини, підприємствами якої у січні–серпні 2020р. реалізовано продукції на 1,9 млд.грн (5,2% загальнообласного обсягу реалізації промислової продукції), забезпечено робочими місцями 4,1 тис. осіб (10,2% кількості працюючих у промисловості). Середньомісячна заробітна плата штатних працівників галузі зросла порівнянно з січнем–серпнем 2019р. на 9,1% і склала 7064 грн.

Лідерами з виробництва продуктів харчування і напоїв в області виступають товариства з обмеженою відповідальністю «Птахофабрика Снятинська Нова», «Виробничо-комерційна фірма «Варто», «Імперово-Фудз», «Лігос», «Городенківський сирзавод», «Калуський комбінат хлібопродуктів», «Іва-Арт», товариства з додатковою відповідальністю «Івано-Франківський міськмолокозавод» та «Івано-Франківський хлібокомбінат», дочірне підприємство «М’ясопереробний комплекс «Росана» ТОВ «Росан-Агро».

Серед різноманітних видів продукції харчової промисловості у січні–серпні 2020р. порівняно з відповідним періодом 2019р. спостерігалося зростання виробництва м’яса курей, курчат, замороженого – частин тушок, виробів ковбасних, сирів (твердих, м’яких, розсільних) (у 1,7–3,6 раза); м’яса курей, курчат, свіжого чи охолодженого – частин тушок, м’яса індиків, свіжого чи охолодженого, солоду несмаженого (на 18,1–26,6%); пряників та виробів подібних, продуктів молоковмісних з добавками, напоїв безалкогольних (на 7,7–15,8%) тощо.

У 2019р. підприємствами галузі освоєно 158 млн.грн капітальних інвестицій (6,2% обсягу інвестицій у промисловість області), розпочато виробництво 9 найменувань інноваційної продукції та упроваджено новий маловідходний, ресурсозберігаючий технологічний процес, реалізовано інноваційної продукції на 93,4 млн.грн, а це майже дві третини реалізації інноваційної продукції (товарів, послуг) промисловими підприємствами області.

Продукція українських виробників харчових продуктів на 83% заповнює споживчий ринок області, зокрема, 93–99% обсягів продажу у торговій мережі масла вершкового, виробів хлібобулочних та борошняних кондитерських, солі харчової, м’яса та продуктів м’ясних, цукру, соків, молока, вод мінеральних, 82–88% – сиру сичужного, плавленого та кисломолочного, борошна, крупів, олій харчових та жирів – це товари вітчизняного виробництва.

У 2019р. обсяг експорту продуктів тваринного походження склав 87,1 млн.дол. США, готових харчових продуктів – 6,1 млн.дол. США, у січні–серпні 2020р. – відповідно 39 та 4,6 млн.дол. США. Підприємства області за межі держави поставляли м’ясо великої рогатої худоби, яйця птиці та продукти їх переробки, овочеві і фруктові консерви, борошняні кондитерські вироби, кондитерські вироби з цукру.

Довідково. День працівників харчової промисловості встановлений Указом Президента України №714/95 від 8 серпня 1995 та щорічно відзначається у третю неділю жовтня.

© Головне управління статистики в Івано-Франківській області, 2020
При використанні інформації, посилання на Головне управління статистики в Івано-Франківській області ОБОВ’ЯЗКОВЕ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *