Головне управління статистики інформує. Харчова промисловість Івано-Франківщини вирізняється виробництвом різноманітної продукції, серед якої – молочні та м’ясні продукти, хліб та хлібобулочні вироби, борошняні та цукрові кондитерські вироби, борошно, крупи, фруктові та овочеві соки, рослинні чаї, алкогольні та безалкогольні напої тощо.
У виробництві харчових продуктів та напоїв у січні–серпні 2018р. було зайнято 4,2 тис. осіб або 9,9% кількості працюючих у промисловості. Середньомісячна заробітна плата штатних працівників в галузі за січень–серпень 2018р. зросла у порівнянні з відповідним періодом 2017р. на 22,7% і склала 5260 грн.
Серед найбільших підприємств Івано-Франківщини з виробництва продуктів харчування та напоїв – товариства з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційна фірма «Варто», «Птахофабрика Снятинська Нова», «Імперово-Фудз», «Лігос», «Калуський комбінат хлібопродуктів», «Лео Сіті Інвест», «Іва-Арт», товариства з додатковою відповідальністю «Івано-Франківський міськмолокозавод» та «Івано-Франківський хлібокомбінат», акціонерне товариство «Городенківський сирзавод», дочірне підприємство «М’ясопереробний комплекс «Росана» ТОВ «Росан-Агро».
Підприємствами галузі у 2017р. реалізовано продукції на 3,5 млрд.грн, що становить 7,1% загального обсягу реалізації промисловості області.
З початку 2018р. на підприємствах харчової промисловості спостерігається позитивна динаміка виробництва. У січні–серпні п.р. порівняно з січнем–серпнем 2017р. індекс промислової продукції склав 143,7%. Зростання відбулося у виробництві молочних продуктів на 7%, м’яса і м’ясних продуктів – на 13%, готових кормів для тварин – в 1,7 раза, у переробленні та консервуванні фруктів і овочів – у 2,3 раза, виробництві інших харчових продуктів – у 3,5 раза. Серед видів продукції спостерігалося збільшення виробництва курей, курчат (тушок) свіжих чи охолоджених (у 13,5 раза), кормів готових (крім преміксів) для годівлі великої рогатої худоби (у 3,7 раза), продуктів молоковмісних (у 2,4 раза), яловичини і телятини, свіжих чи охолоджених – туш, напівтуш, четвертин необвалених (у 2 рази), соку яблучного (в 1,8 раза), кормів готових (крім преміксів) для годівлі свійської птиці (в 1,8 раза), масла вершкового жирністю не більше 85% (в 1,5 раза), виробів здобних (булочок підвищеної калорійності, листкових, рулетів з маком, рогаликів тощо) (на 21,1%), сиру плавленого (крім тертого або порошкового) (на 9,1%), вод натуральних мінеральних газованих (на 4,9%).
У підприємства з виробництва харчових продуктів і напоїв у 2017р. було інвестовано 165,1 млн.грн або 4,6% обсягу капітальних інвестицій, спрямованих у розвиток промисловості області; обсяг прямих іноземних інвестицій на кінець 2017р. склав 352,1 млн.дол. США (52,1% обсягу прямих іноземних інвестицій у промисловість).
Упродовж 2017р. в експлуатацію прийнято потужності з переробки м’яса, з виробництва хлібобулочних виробів, кормів готових для тварин.
Продукція українських виробників харчових продуктів на 90% заповнює споживчий ринок області, зокрема, понад 95% м’яса та м’ясопродуктів, молока та молочних продуктів, масла вершкового, яєць, круп, цукру, солі, хлібобулочних виробів, соків – вітчизняного виробництва.
За 2017р. обсяг експорту продуктів тваринного походження склав 17,7 млн.дол. США, готових харчових продуктів – 4,4 млн.дол. США, за січень–серпень 2018р. – відповідно 26,9 та 2,8 млн.дол. США.
Підприємства області за межі країни поставляли м’ясо та їстівні продукти, харчові продукти із вмістом какао, борошняні і кондитерські вироби, овочеві і фруктові консерви.
Довідково. День працівників харчової промисловості встановлений Указом Президента України №714/95 від 8 серпня 1995 та щорічно відзначається у третю неділю жовтня.